Cat de repede isi pierde valoarea un smartphone nou cumparat si cum poti scapa de problema asta
September 22, 2020 19:46

26/af/137ae3a46dcd79d1aa6f61a158cb.jpeg

Cat de repede isi pierde valoarea un smartphone nou cumparat si cum poti scapa de problema asta

 

La fel ca in cazul autoturismelor, achizitionarea unui gadget nu va fi niciodata o investitie profitabila. Atata timp cat nu devin exponate de muzeu sau piese de colectie, smartphone-urile, tabletele si smartwatch-urile adunate pe etajera din dormitor vor ramane doar noile „bibelouri” ale generatiei Millennials sau Z. Pe scurt, stim ca ti-au placut pe moment, dar ai ramas cu ele toata viata, desi le-ai folosit doar o perioada limitata de timp.

 

Cat de repede se depreciaza un smartphone nou cumparat

 

Indiferent de producator, atunci cand vine vorba despre tehnologie, valoarea de piata este ridicata doar la achizitie. In final, tu platesti cel mai mult si te bucuri cel mai putin pe termen lung. Iar asta e unul dintre motivele pentru care mai bine inchiriezi un gadget, decat sa-l cumperi. Potrivit BankMyCell, deprecierea accelerata a unui smartphone face ca un device de 299 de dolari sa coste numai 27$ dupa nici trei ani de utilizare.

 

Studiul mai arata ca, in perioada 2019-2020, branduri precum Samsung, Motorola, LG, HTC si Google au pierdut, in medie, 48.65% din valoarea telefoanelor de buget lansate, urmand ca in urmatorul an acestea sa scada cu 79.66%. Spre exemplu, modelul Motorola One, lansat in octombrie 2018 la un pret de 349 de dolari a ajuns ca in 14 luni sa isi piarda 87.68% din valoare, fiind revandut cu numai 43$.

 

Cu un ciclu de viata limitat, upgrade-ul constant al unui smartphone devine o rutina care pune o presiune destul de importanta pe orice buget, iar deprecierea accelerata a unui device lansat cu numai 2 ani in urma face ca pana si un program de tip buy-back sa nu reduca foarte mult costul de achizitie pentru un produs nou.

 

Pentru utilizatorii care isi doresc sa isi faca mereu upgrade odata cu noile tehnologii lansate pe piata, achizitia unui smartphone devine tot mai costisitoare. Potrivit GfK, pretul mediu pentru un telefon inteligent a crescut numai intre 2016 si 2017 cu 10 procente, pentru ca in in urma cu doi ani sa atinga pragul de 363 de dolari.

 

Mai bine beneficiar, decat proprietar

 

In 2019, 95.4% dintre toti utilizatorii de internet din Romania, cu varste cuprinse intre 16 si 64 de ani, erau proprietari de smartphone, potrivit unui raport publicat de GlobalWebIndex. Acelasi studiu a aratat ca 87% detineau si desktop-uri sau laptopuri, iar 45.2% aveau si tablete. Din nefericire pentru un proprietar de device-uri, durata de viata a acestora este limitata. In cazul unui smartphone vorbim, in medie, de 21 de luni, iar in privinta laptopurilor si desktop-urilor datele arata ca un utilizator trebuie sa caute solutii sa le inlocuiasca dupa primii 3 ani, pana la un prag maxim de 5.

 

Cum in cele mai multe cazuri acestea sunt indispensabile, acest lucru nu inseamna neaparat ca trebuie sa le si cumperi ca sa te poti bucura de serviciile si beneficiile lor. Principiul economiei circulare muta atentia de pe produs si o indreapta spre ceea ce poate el sa ofere. Printr-un astfel de model, tehnologia poate fi mult mai accesibila, te poti bucura de cele mai noi device-uri exact cat ai nevoie ca perioada de timp si scapi de costurile inutile de intretinere si reparatie. Mai simplu, platesti cat folosesti, faci upgrade cand ai nevoie, eviti deprecierile abrupte ale device-urilor si contribui la o economie sustenabila.

 

Need it? Lizit. Use it!

 

Plecand de la acest principiu, Lizit isi propune sa aduca in fata utilizatorilor cele mai noi tehnologii si device-uri, de la telefoane, camere foto, video si drone, pana la accesorii smart, si console, eliminand din proces obligatia de a fi proprietar ca sa te poti bucura de toate.

 

Procesul este simplu, arunca intai o privire in catalogul nostru de produse, alege ce iti doresti, selecteaza durata abonamentului, da comanda, iar produsele vor fi livrate gratuit in cel mult 3 zile, fara depozit si fara costuri ascunse. Cand hotarasti sa nu mai prelungesti abonamentul, le vom ridica noi de la tine.

 

Bucura-te de experienta gadgeturilor tale preferate.

 

Article comments

Leave a comment